Musikinstitutet Arkipelag fick under våren tillökning i sin instrumentfamilj, då klaffharpan Odge reste från Nord-Amerika via Holland till Finland och slutligen till Arkipelag.
Odgen är född i början på 2019. Den fick uppleva en lång och stormig resa då den åkte med ett stort godsskepp till Rhene, en liten stad i Holland. Där bodde den några månader i en harpbutik, varifrån den äntligen fick bilskjuts till Finland. Odgen är Arkipelag historiens andra harpa.
– Jag har i Arkipelag en kompis, en japansk klaffharpa som snart blir pensioner. Den tycker speciellt om att spela med nybörjare, berättar Odgen.
Då Odgen talar är rösten rund och mjuk. Den tycker bäst om klassisk musik, men även folkmusik och lätt musik passar den fint.
Odgen är ett undervisningsinstrument, det betyder att den är placerad i samma undervisningspunkt hela läsåret. Harpor tycker nämligen inte om att resa. Några gånger under året får Odgen ändå komma ut bland harpkompisar, då alla harpister i Åbonejdens träffas för att spela tillsammans.
– Jag väntar redan på hösten då jag för första gången får träffa andra harpor, funderar Odgen.
Då Odgen går ut får den alltid en varm jacka på, även på sommaren. Den avskyr kallt, hett, dragigt eller för torrt. Jackan skyddar naturligtvis också mot skråmor. Odgen är känslig och behöver massor av ömhet, skötsel och kärlek. Harpan behöver stämmas två gånger per vecka. Odgen har under Corona-tiden varit i karantän hos harpläraren Krista Leivo. Hos henne har den fått regelbunden skötsel.
– Stämnyckeln är min bästa kompis. Den är fäst på min kropp och finns alltid med då den behövs. För en van stämmare räcker det 5-10 minuter att stämma mig.
Distansundervisning fungerar fint med harpan och ljudet låter bra jämfört med många andra instrument. Harpor trivs hemma, så Odgen har även mått bra under Corona-tiden, bättre än många andra.
Odgen är en klaffharpa och man kan ändra tonart med en klaff. Då klaffarna är i sitt vanliga läge klingar strängarna som de vita tangenterna på ett piano. För att få höjda eller sänkta toner måste man röra på klaffen.
Andra vanliga harpor är famnharpan och pedalharpan. Med famnharpan spelar man enbart folkmusik där det inte behövs harmonifrämmande toner. Pedalharpan dvs. orkesterharpan är fin men dyr. Klaffharpan lik Odgen är ett rätt så nytt instrument och är betydligt förmånligare. Man kan spela på en klaffharpa hela studietiden vid musikinstitut.

Odgen arbetar med harpaläraren Krista Leivo

Odgens jacka

Odgens bästa kompis: stämnyckeln