Skip to main content
Arkipelag

Sävellyskurssi sai inspiraation heräämään

By 23.3.2022No Comments

Taidemusiikin säveltämisestä kiinnostuneille Arkipelagin oppilaille suunnatun Ääneni äärelle -hankkeen viimeinen ryhmätunti on alkanut.

Tunnin aluksi kurssin opettaja, ammattisäveltäjä Ulf Långbacka soittaa säveltäjä Kaija Saariahon Six Japanese Gardens -levyn ensimmäisen kappaleen. Kaikki hiljentyvät kuuntelemaan, kun ambient-henkinen musiikki täyttää Kaarina-talon musiikkihuoneen.

Kuuntelemisen jälkeen Långbacka kysyy oppilailta näiden vaikutelmia kappaleesta sekä kiinnittää heidän huomionsa siihen, kuinka vähillä tapahtumilla voi saada draamaa aikaiseksi, prosessin käyntiin.

— Kappaletta tehdessä on tarkkaan suunniteltu, miten soittimet vaihtuvat ja miten tunnelma luodaan, Långbacka kertoo.

Vajaa puoli vuotta kestänyt sävellyskurssi on pitänyt sisällään sekä yksilö- että ryhmäopetusta.

Paraislainen pianisti Annemari Vartija kertoo yllättyneensä siitä, kuinka hedelmällistä ryhmässä säveltäminen on.

— Olin aiemmin ajatellut, että säveltäminen on jotain, mitä tehdään yksin, mutta yhdessä tehden ideoita tulikin enemmän kuin itsekseen.

Arkipelagissa Vartija tanssioppilas, mutta koulutukseltaan hän on pianisti (muusikon perustutkinto). Långbacka tarkentaa, että multi-instrumentalisti. Vartija soittaa myös viulua, selloa, urkuja ja ”ehkä vähän muitakin” soittimia.

17-vuotias Niklas Westerby opiskelee Arkipelagissa pianoa ja sähköbassoa, lisäksi hän soittaa kitaraa.

— Olin aiemmin kokeillut kevyen musiikin säveltämistä, mutta myös klassisen musiikin säveltäminen kiinnostaa. Kokeilimme ensin muita tapoja säveltää, mutta onneksi sain pian alkaa työskennellä itselleni tutuimmalla tavalla, eli MIDI:llä, mikä tarkoittaa tietokoneohjelmilla säveltämistä.

Kolmas kurssilainen on kaarinalainen aikuisopiskelija Olli Lehti.

— Olen työskennellyt lyömäsoitinopettajana parikymmentä vuotta, mutta en tee sitä enää ja siinä on yksi syy, miksi olen tässä. Haen tilalle, mitä voisi jatkossa tehdä, koska musiikkia minun ei kuitenkaan ole tarkoitus jättää elämästäni, Lehti kertoo.

— Kurssi alkoi erilaisilla tehtävillä, mutta annoin oppilaille hyvin vapaat kädet niiden kanssa, jotta näkisin millaisille poluille heidän työskentelynsä lähtisi kulkemaan, Långbacka kertoo. —Kaikki kolme oppilasta ovat kehittyneet hyvin erilaisiin suuntiin.

Ulf Långbacka toivoo, että tulevaisuudessa säveltämisen opettaminen on luonteva osa musiikkiopiston toimintaa.

— Olisi hyvä, jos musiikin opiskeluun sisältyisi myös sävellystä. Kun itse opiskelin, olisin todella kaivannut jotain sellaista, mutta silloin sitä ei ollut tarjolla. Pop-jazz-puolella kyllä, mutta klassisen musiikin säveltäminen on ollut mysteeri, jonka pariin vain hyvin harvat pääsevät. Minun mielestäni säveltämistä pitäisi ehdottomasti alkaa viljelemään myös klassisen puolella. Improvisoiminen ja luominen on kuitenkin hyvin luontevaa ihmisille, ja siihen voi saada tukea ja impulsseja.

Suomen Säveltäjien Ääneni äärellä -hankkeen tavoitteena on, että sävellyksen opetusta olisi kaikilla tasoilla.

— Alkeistasolla on jonkin verran opetusta, mutta opetustarjonnan puutetta on erityisesti siinä kohtaa, kun lähestytään puoliammattilaisuutta tai ollaan konservatoriotasolla, Långbacka huomauttaa. — Toivottavasti tässä tullaan näkemään kehitystä.

Ääneni äärelle -sävellyskurssin satoa päästään kuulemaan Jazz Café AXO:ssa järjestettävässä Levyraadissa torstaina 24.3. klo 18. Ulf Långbacka myös toimii musiikkiteoksia kommentoivana tuomarina muusikko Petri Haapasalon ja harrastajamuusikko, musiikkia opettavan luokanopettaja Liisa Saksmanin kanssa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.